ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ КНИЖКОВУ ВИСТАВКУ-ІНСТАЛЯЦІЮ «КОЖНА ВІЙНА ЗАКІНЧУЄТЬСЯ МИРОМ»

Міжнародний день миру відзначають у всьому світі з 1981 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства та вогню.

До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте, у резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня.

В Україні День миру встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 «День миру» і відзначається щорічно 21 вересня – Міжнародний день миру.

Емблемою Міжнародного дня миру, є білий голуб з оливковою гілкою. Уперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.
У 1986 р. в цей день з ініціативи філософа-миротворця Шрі Чінмоя вперше пройшла символічна Хода Миру. Тепер щороку в Міжнародний День миру ООН люди більш ніж у 100 містах по усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи безумовну підтримку Організації Об’єднаних Націй у її роботі, спрямованої на мир у всьому світі.

Війна, війна! І знов криваві ріки! І грім гармат, і шаблі дзвін. Могили, сироти, каліки І сум покинутих руїн.
Олександр Олесь

У 2014 р. держава Україна зазнала військового вторгнення з боку Російської Федерації. Агресор стрімко анексував Кримський півострів і почав бойові дії на східних територіях Луганської і Донецької області. Були вбиті і покалічені тисячі українських громадян. Мільйони людей з окупованих агресором українських територій стали біженцями і вимушеними       переселенцями.
З того моменту жоден із днів в Україні не був «Днем миру» … але мир обов’язково повернеться, як і Крим та схід України!

Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державами, народами та покликаний змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити щось заради спокою на Землі.

Бажаємо всім нам мирного неба, оскільки воно відкриває перед людством перспективи, не зводячи їх до боротьби за виживання.

До Міжнародного дня миру в читальному залі бібліотеки  розгорнуто книжкову виставку «Кожна війна закінчується миром» , де представлені художні, науково-популярні видання та статті з періодичних видань, в яких розглянуто значення збереження миру для забезпечення стійкого прогресу людства.

Інформацію підготувала Валентина Косточка 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *