День українського козацтва

14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці одночасно з Днем українського козацтва наша держава святкує День захисника України. Напередодні цього свята бібліотекар Косточка Валентина Миколаївна запросила хлопців гуртожитку спробувати себе в ролі козаків. Як це відбувалося? Кожен учасник мав дати правильну відповідь на питання тесту для справжніх чоловіків: «Чи взяли б вас на Січ?». Відомо, що козаки були воїнами, відомими на весь світ. Про них складено багато легенд. А все тому, що на Січ приймали тільки найкращих. Щоб стати справжнім козаком, потрібно було пройти своєрідне випробування і дотримуватися суворих правил мужніх воїнів.  Учасники не тільки відповідали на питання тесту, але й жваво розповідали про ті факти з життя козаків, про які вже дізналися з навчального процесу.

Залучившись підтримкою вихователя гуртожитку Петтер Світлани Євгеніївни, хлопці здолали проходження не менш цікавого тесту «Козацька мудрість – це філософія українського лицарства». В прислів’ях та приказках козацької доби зосереджено більше, ніж просто відображення світу. Українцям відомі сотні козацьких приповідок. Деякі знайшли відображення в літературі, деякі – передавались із вуст в уста, аж поки не були записані етнографами. А ще цікаво, що їхні прислів’я та приказки досі звучать поміж людьми, коли потрібно підбадьорити себе чи друга

Про свято Покрови, про козаччину можна було дізнатись з виставки «Козацькому роду нема переводу», підготовленої бібліотекою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *